Lawtonwood Estate

4334 W Cramer Street

$4,250,000

  • 4 Bedrooms
  • 5 Bathrooms
  • 5,800 Square Feet
  • Schuchart / Dow Construction
  • 1 Acre Lot
  • 3-Car Garage
  • Additional Detached MIL

A Masterpiece of Design and Tranquility -- Historic landscaping and masterful design and construction coalesce in this singular Lawton Wood estate on a shy acre at the edge of Discovery Park. Low-slung Northwest architectural forms create grand, yet enveloping spaces constructed from exquisite native materials, while a classic spring-fed pool and opulent tree house provide languid relaxation and whimsy. Old growth trees and massive boulders define the property, which includes a guesthouse. Indoor/outdoor living at its most majestic!

+ OVERVIEW

Sweeping back from a secluded, central entrance and great room, this singular residence embraces its stunning historic landscape, creating a private retreat in the woods that is as much a work of art as it is a highly detailed and masterfully constructed home. Clad in cedar board and baton siding with deep eaves that shelter it from the sun and rain and welcome visitors, the house conveys a sense of modesty and oneness with its surroundings that belies its gracious scale and luxurious finishes. Architecturally, it references many of the forms and influences most associated with the Pacific Northwest – the low-slung volumes of the Coastal Native longhouse, the simple yet profound and unadorned materials and methods of the Arts & Crafts movement, the emphasis on careful siting and the interplay of light and shadow found in Northwest modernism, and the meticulous refinement and detail of Japanese construction techniques.

The words appropriate, organic and timeless immediately come to mind upon first introduction to the residence at 4334 Cramer in Magnolia’s historic Lawton Wood enclave. This is an estate of languid grace and unfussy elegance, evolved to the highest order over generations of stewardship and revision by a series of loving and committed owners. In its current iteration, the home stands as one of the most meticulously crafted, yet relaxed and tranquil homes in the Seattle metropolitan area, rising organically from its exquisite natural surroundings on a shy acre at the entrance to Discovery Park. Despite its location a mere 15 minutes from Downtown Seattle and South Lake Union, this home feels like a country house, with virtually no sightlines to neighbors and an exceptional sense of natural calm and solitude in every aspect. Should its grounds

Detail abounds from the palette of carefully selected and repurposed ship’s timbers that define the house’s structure and order, to the subtle paint finishes that resemble rice paper and unify the public spaces. As the former residence of one of the region’s most admired builders, this house represents the finest work by some of the most talented craftspeople available. From custom light fixtures and metal work to meticulously matched and joined cabinetry, old-world stone masonry to the most subtle of surface finishing, this home is a veritable gallery of fine craftsmanship. It exudes a quiet confidence that relies upon modest forms and material eloquence to create an atmosphere that is timeless and enveloping in its grace and honest luxury.

+ Layout

This is a home that has evolved in both style and scale through its history. Originally constructed as a modest cottage, it has been reimagined into the more grand residence on offer today through a series of carefully envisaged remodels over multiple decades that began with a comprehensive garden plan to facilitate indoor/outdoor living and moved on to the creation of a sublimely unified home of ideal proportion and volume.

Entry to the main house is via a gorgeous fir door that leads into a raised foyer, paved in honed Indian granite and enclosed by an intimate timber frame structure. This space opens into the great room that serves as the home’s formal living area, and offers two stories of light-filled volume, enclosed beneath a vaulted ceiling with exposed structure. High, clerestory windows surround the room and welcome rays of afternoon light, while a grand cast fireplace visually anchors the space. Walls are covered in a delicate finish that resembles rice paper, and the whole central area of the house conveys a distinctly Japanese aesthetic that calms its grand spaces.

The main living room serves as a central axis off of which the home’s three primary living spaces diverge. To the left is the section that contains the original structure, and which has been artfully transformed into a pair of delightful guest suites with views over the surrounding gardens. One bedroom includes a raised antechamber that is ideal for use as a nursery or office.

To the immediate right of the great room, the kitchen is a masterpiece of precise design and craftsmanship, featuring custom maple upper cabinets accented by minimalist lower units finished in a deep charcoal tone with subtle edge detailing that is carried throughout the room. The centerpiece is a 48” Dacor gas range with six burners and double ovens, resting under a massive, custom fabricated hood crafted from stainless steel and steel girders with a quilted stainless backsplash. Counters are soapstone with a raised and beveled edge. An island and casual eating area are anchored by a sculptural fabricated soapstone sink, and can easily accommodate 4-6 people. A 48” SubZero refrigerator with matching wine storage and a Thermador dishwasher round out the appliances, while a vaulted ceiling with low profile spot lighting affords ambient light to go with the under cabinet illumination and custom steel central fixture. All cabinetry is built to a furniture-grade level of finish.

Behind the kitchen is a mudroom and laundry area that is also set up to function as the ultimate spa and staging area for pets. A stunningly detailed powder room with a custom fabricated steel vanity, discreet water closet and custom light fixtures rounds out this section of the house.

A long casual seating area stretches out from the kitchen, with multiple points of access to the patios and swimming pool via French doors that open the room to nature. This is a warm and gracious space with carefully crafted timber framing and a vaulted ceiling finished in natural fir car decking. The room evokes a wide range of sensibilities, from the evolution of native long house forms that were common to Northwest modernism to the simple, fir-lined structures found in the great lodges of the region. Floors are paved in some of the largest slabs of Indian granite ever cut, and an alcove with its own window seat invites hours of reading or gazing.

This section of the house also houses an opulently scaled media room that opens to an outdoor kitchen through a mudroom that contains its own spa retreat. The room combines the strong lines of a long house with the sacred aura of a temple, featuring stunning fir post and beam construction and custom built-ins throughout. With its perfect proportion, low-slung elegance and easy access to the gardens, this is sure to be a favorite retreat.

A third and final area is defined by the master suite, an unrivalled enclave of rest and refreshment that projects into some of the estate’s most beautiful plantings. A long hallway leads down to the master bath and bedroom, illuminated by floor-to-ceiling windows and doors facing the pool. The opposite side of the hall is dedicated to meticulously integrated storage, hidden behind full-height wenge doors with custom bronze hardware and detailing. The master bath is entered through a large, custom-finished dressing room with cabinetry and shelving that matches the low profile wenge casework running through the bath. Custom concrete counters run the perimeter of the bathing area, stepping down to a wide makeup table that sits across from an elegantly sculptural deep soaking tub. The space terminates in a huge shower room with multiple heads and seating options for a regenerative soak.

The master bedroom is spacious and light-filled, surrounded by windows on three sides and featuring a separate seating area under its own vaulted ceiling. Although huge in scale, the room’s carefully devised proportions and outlooks keep it comfortable and inviting – the perfect place for long Sunday mornings over the paper. French doors allow easy access to the patios and pool area, while the room’s distance from the rest of the house ensures absolute tranquility and restfulness.

A 1000 square foot guesthouse sits gracefully above the three-car garage, and is finished to match the main house with vaulted ceilings, a spacious bath and a private balcony off the bedroom. This is a beautifully proportioned and autonomous space that can be adapted for use as a home for extended family, guest quarters, housing for staff, or as a private office for the most industrious professional or executive.


+ GROUNDS

The residence is situated in the middle of some of the most naturalistic and exquisite landscaping to be found in the Seattle area. Giant boulders were brought down from Canada to help define outdoor spaces and blend more recent plantings with the historic landscaping and water features that help define the property. Indeed, tiny ecosystems still exist throughout the property in old tree stumps and in the cracks and shadows of the rocks, providing additional shelter for wildlife and visual interest.

The estate is entered through a private gate and down a graceful path that is sheltered by old growth trees and landscaping that consists of thousands of rare plant species.

This spectacular landscape includes what is considered to be the oldest residential pool in Seattle, and its elegant form and deep blue color makes it the centerpiece of the spectacular multi-generational gardens that surround it and help to define this property. A natural artesian spring feeds waterfalls and a stream that run through the property and out to the Puget Sound, while wildlife can be watched every day, even though Downtown Seattle is but a 15 minute commute away.

A later owner would commission noted tree house expert, Pete Nelson, to construct the “Secret Garden” tree house that has been featured in numerous books, articles and TV shows. This amazing space is fully outfitted with power and is conditioned so that it can serve as a truly unique office, yoga retreat or play area, offering views over the entire yard and a cool respite on a hot summer afternoon.


+ LAWTONWOOD COMMUNITY

Lawton Wood is one of Seattle’s most private and rarified communities, existing to the north of Discovery Park, on the Magnolia Bluff since the beginning of the 20th Century. It is comparable to The Highlands in the nearly complete level of privacy and natural tranquility that it affords its residents, and properties very rarely become available, as the community is small and close knit. In fact, it is not unusual for multiple generations of the same family to maintain residences in this delightful and low-key enclave. Lawton Wood’s location allows for an unsurpassed natural experience within the city, with Puget Sound accessible by every home and miles of Discovery Park trails at its doorstep. This is perhaps the ultimate retreat for those who desire a refined wilderness experience, but who require close proximity to all that Seattle’s business and cultural corridors have to offer.

This Lawton Wood estate represents a truly singular achievement of grace and beauty that has evolved through the loving ownership of a dedicated and small group of owners. Although it is an opulently appointed retreat, it manages to convey a rare sense of history and continuity. It is a grand residence on an acre of spectacular property, yet its simple palette of materials and low-slung architecture allow it to seamlessly blend with its surroundings and impress with a sublime modesty of form. This is a home in the truest and deepest sense of the word, and an ideal retreat for those seeking the ultimate distillation of the Northwest lifestyle and aesthetic.¬¬¬

+ 设计和宁静的杰作

A Masterpiece of Design and Tranquility 设计和宁静的杰作

Overview 概述

僻静、中央入口及宽敞的房间。该独特住宅拥有迷人的历史景观,在树林中建造了一个私人休闲空间,犹如一件艺术品,由精致细节巧妙构造的住宅。杉木板包裹,深檐壁板,遮挡阳光和雨水,并对访客给予最亲切的问候,住宅表现了一种谦虚和谐的感觉,四周被豪华规模和完美无瑕环绕。在建筑上,它引用了许多太平洋西北部的格调 -海岸原住民长屋的低悬格局,淳厚、质朴的材料及工艺美术移动的方法,强调了精心坐处和西北现代主义的遮蔽,以及日本建筑技术的细致。

住宅位于玉兰具有历史性的劳顿·伍德飞地,克拉默4334 号,恰当、有机和永恒是对该住宅的第一印象。这是一间慵懒,但不失优雅和高贵的住宅经过几代人的管理已发展成最高级别的住宅。在当今迭代中,该住宅代表着精心杰作之一,位于西雅图大都会地区,却享有与世隔绝的轻松和宁静,从入口到Discovery公园,它占据了其中一小块精美且被自然环境拥抱的土地。尽管距离西雅图市中心和South Lake Union仅有15分钟路程,但整间住宅却犹如乡间别墅,几乎看不到邻居,每一处都有其独特的自然平静和孤独感。如若其由。

细节从精心挑选的调色板中汲取,并重新定义了房屋结构和秩序,微薄的漆面类似于宣纸,及统一公共空间。作为该地区最受尊敬的建筑商之一的前住所,这所房子代表了一些最有才华的手工艺者的杰作。从定制灯具和金属工艺到精心搭配的接合橱柜,旧世界的石砌到最精细的表面处理,这套住宅是一个名副其实的工艺画廊。它以朴实的方式散发着一种对安静的信仰,优质材料建造出的永恒优雅气氛,这一切将其构成一件优雅诚实的奢侈品。

Layout 布局

拥有历史悠久的风格及规模的住宅。最初作为一间温和小屋建造,多年来经过一系列精心设计和改造,已经重新设计成一间更加宏大居所。从综合花园计划开始,加剧了室内/室外的生活风格,并转移到建造一间最具理想比例和体积的崇高家园。

通过一扇华丽的杉木门进入主屋,通向凸起的门厅,铺设了经珩磨印度花岗岩并被密集的木框架结构环绕着。该空间可作为家庭正式居住区,内设有两层居住空间,封闭在具有暴露结构的拱形天花板下方。高高的窗户围绕着房间,可享受午后温柔的日光,巨大的铸造壁炉温暖着整个空间。墙壁覆盖着犹如米纸般的墙漆,整个房屋的中心区域传达了一种显著的日本美学,为宏伟的空间带来一丝宁静。

以主客厅作为中心轴,住宅被分为三个主要生活空间。左边包含原始结构部分,已被巧妙地转化为一间令人愉快的套房,并享有周边的花园景色。一间卧室设有凸起前厅,非常适合用作儿童房或办公室。

房间的右边设有厨房,厨房是精密设计和精湛工艺的杰作,极简主义为其特色,其中配有特制枫木橱柜,搭配深色木炭色调,为整个房间的内装饰添加了一丝微妙感官。中心是一个48“Dacor,带有六个燃烧器和两个烤箱的煤气炉灶,由不锈钢和钢质桁材制成的定制罩子下方,并配有无绗缝的不锈钢后挡板。厨台是具有凸起的斜边皂石制成。准备台和休闲餐饮区由雕刻成形的肥皂水槽固定,可容纳4-6人。一台48英寸的SubZero冰箱,配有葡萄酒存储空间和Thermador洗碗机,拱形天花板配有低调点光照明为室内照明和定制钢中心家具提供环境光。所有橱柜均按照家具级别完成。

厨房后设有一个储物和洗衣区,也可设置为终极水疗功能区或宠物区。令人欣喜的化妆室配有定制钢梳妆台,谨慎的水厕和定制灯具将该区域与房子整体分离。

从厨房延伸出的长形休闲区,可从多个方位抵达庭院和游泳池,法国门将房间开向大自然。这是一个温暖亲切的空间,精心制作的木框架和拱形天花板及天然冷杉木甲板。房间唤起多种感官,从西北现代主义共同的本土长屋形式的演变到极简主义,冷杉结构多用于该地区的大型旅馆。地板铺设未经切割的大型印度花岗岩,窗户设有座位,让您享受多个小时的阅读或注视时间。

该空间还设有宽敞的媒体室,可通向水疗中心和室外厨房。房间结合了强烈线条与神殿的神圣光环,拥有惊人的冷杉柱和梁结构以及定制内置功能。凭借其完美的比例,低调的优雅,邻近花园,这肯定是休闲的最佳场所。

第三个也是最后一个区域为主套件,一个无与伦比的休息和享受点心的场所,映射到庄园中最美丽的种植园。长长的走廊通向主浴室和卧室,面向游泳池的落地窗和大门可透入暖暖地光线。大厅对面是精致的储存空间,隐藏在全高档门框之后,配有定制青铜五金件和装饰。主浴通向定制的巨型更衣室、橱柜和搁架,具与浴室的格调相搭配。 洗浴区周围设有定制的混凝土台面,下方设有大型化妆台,其坐落在浴缸对面。房间的终端设有一个配有多浴头淋浴室,并配有舒缓沐浴的多种座位选项。

主卧室宽敞,光线充足,三面环绕式窗户,在专属的拱形天花板下设有独立的休息区。虽然规模巨大,但房间的细心设计和氛围均以舒适和温馨为主 - 是周末阅读报纸的理想场所。法式门可方便通往庭院和游泳池区,房间间的距离确保了绝对的平和和宁静。

1000平方英尺的客房优雅地坐落于三车车库的上方,与主楼匹配拱形天花板,,宽敞的浴室和卧室私人阳台。这是一个美丽匀称和自主的空间,可适合用作家庭房,客人房、工人房,或作为最勤勉的专业或行政人员私人办公室。

Grounds 庭园

该公寓位于西雅图地区最自然和精美的景观庭院之中。来自加拿大的大型巨石帮助定义户外空间,并将更多的种植与历史景观庭院和水景相融合,帮助美化住宅。事实上,在在老树桩和岩石的裂缝和阴影中,整个住宅形成一个微小的生态系统,为野生动物和视觉兴趣提供额外的住所。

整间住宅可通过私人门廊进入,并沿着由老树遮挡及由数千种罕见的植物物种组成的景观庭院漫步。

该个壮观景观包括被认为是西雅图最古老的住宅游泳池,它的优雅格调和深蓝色使其成为多代花园的核心,为该住宅添加一丝高雅。天然泉水形成瀑布,溪流通过住宅流向普吉特海峡,尽管距离西雅图市区仅有15分钟的路程,但每天都可以看到野生动物。

后来的业主将其委托给指定树屋专家Pete Nelson,建造了在许多书籍、文章和电视节目中提及的“秘密花园”树屋。这个惊人的空间完全配备了电源和空调。使其可以作为一间真正独特的办公室、瑜伽休闲或游乐区,在炎热的夏天午后,您可以在院子里享受美好的时光。

Lawton Wood 劳顿·伍德

劳顿·伍德是西雅图最私人和最纯净的社区之一,现在位于Discovery公园北部,在二十世纪初的玉兰崖上。 它与高地相当,几乎完全隐私且可为居民提供自然的宁静。由于社区小而紧密,因此很少有出售的住宅。事实上,同一个家庭的多代人在这个令人愉快和低调的飞地中继续居住并不罕见。劳顿·伍德的位置使得居民可在城市内享受无与伦比的大自然体验,每个家庭都可以方便通往普吉特海湾,距离Discovery 公园的小径仅有几步之遥。 这可能是那些渴望体验荒野休闲,但又需要邻近西雅图所有的商业和文化走廊的人士的理想之选。

劳顿·伍德地产代表了独特优雅和美丽的真正成就,它经不同业主的爱心演化,它传达了一种罕见的历史感和连续性。它是一间宏伟的住宅,一座伟大的物业,其极简主义的材质和低矮的建筑使其能够与其周围环境无缝融合,并以升华的形式给人留下印象深刻。它为家带来了最深刻的意义,并为那些寻求西北生活方式和美学的极致精华的人士提供了理想的休憩空间。